streda 25. marca 2020

Aby koruna korone nepatrila...


...alebo ako rásť aj počas koronavírusovej karantény a cítiť psychickú pohodu...

Spísala som pre vás zopár bodov, ktoré môžu pomôcť cítiť psychickú pohodu aj v týchto ťažkých časoch. Sú venované najmä ľuďom so sklonmi k úzkostiam, hypersenzitívnym ľuďom a iným, ktorí majú sťažené prežívanie negatívnych udalostí. 
Upozorňujem, že nie som psychológ, len človek, ktorý sa chce podeliť so svojimi vlastnými skúsenosťami, na ostatných teda nemusia stopercentne zaberať.

1. Nepopieraj negatívne pocity a strach, ktoré v súvislosti s dnešnou situáciou máš. Je normálne cítiť sa frustrovaný a ustráchaný z neznámeho a život ohrozujúceho. Akceptuj a prijmi tieto pocity. Pokojne si poplač. Nenechaj sa však týmito pocitmi strhnúť.

2. Vyčleň si čas pre seba, na stíšenie sa, na ponorenie sa do seba hlbšie. Nie je nič obohacujúcejšie ako to, keď cítiš, že sa tvoje myslenie deň po dni postupne transformuje. Pomáha na to modlitba, meditácia, kniha poézie, dychové cvičenia či posedenie na slnku v záhrade.

3. Nesleduj správy o koronavíruse v televízii a nečítaj súvisiace články neustále počas dňa. Vyčleň si na to čas, trebárs pol hodinu denne na preštudovanie relevantných informačných zdrojov. Nesleduj správy a nečítaj články o koronavíruse tesne pred spaním (Terapeutici z oblasti EMDR psychológie apelujú na prirodzenú potrebu ľudí prežívajúcich traumu z niečoho vo zvýšenej miere vyhľadávať si práve veci, ktoré nám traumu spôsobili. Mali by sme to však vedieť vedome kontrolovať. S týmto sa plne stotožňujem. Isté obdobie života som mala panický strach z lietadiel, neustále som si preto googlila letecké katastrofy a snažila sa to tak sama v sebe spracovávať, aj keď mi to v danej chvíli robilo ešte horšie. Momentálne zase cítim veľký strach z medveďov, preto si ich často kreslím či ich podvedome vyhľadávam na motívoch tričiek, kníh atď., snažím sa s nimi vnútorne „spriateliť“.) Potreba googliť si koronavírus je teda pre mnohých prirodzená, starostlivo však sledujme naše pocity.

4. Pamätaj na to, že si súčasťou viacerých, členom akéhosi spoločenstva. Všetci sme v tom spolu. Nie si v tom sám. <3 Iní členovia tohto spoločenstva ti môžu byť emocionálnou podporou. Rovnako aj ty im.

5. Každé ráno si spíš „to do list“, ktorý budeš počas dňa plniť a jednotlivé splnené úlohy si postupne odškrtávať. Zapíš si aj zdanlivé banálnosti ako „vychutnať si raňajky“ či „užiť si teplý kúpeľ“.  Tento čas je zároveň ako stvorený na zakomponovanie kreatívnych činností do harmonogramu dňa. Využi čas na písanie denníka, maľovanie, nauč sa šiť, píš blogy, čokoľvek. Je to obohacujúce. 

6. Nešír negativitu v súvislosti s prežívaním iných. Niekto si spraví zásoby cestovín a toaletného papiera, niekto nie. Nerobme vtipy na adresu tých, ktorí situáciu prežívajú inak.

7. Ostaň vo virtuálnom kontakte so svojimi priateľmi a známymi, píš si s nimi častejšie ako dovtedy, realizuj Skype hovory. Pošli im tip na dobrú knihu či film.

8. Všímaj si všedné detaily života, ich farbu, vôňu, štruktúru...Vidíš, aký má ten kvet krásny tvar lupeňov? A ako sa to slnko hrá s konármi stromov? Je to fascinujúce. Celý svet je fascinujúci, ak sa naň pozrieme lupou vďačnosti.

9. Nespochybňuj silu magnézia, ktoré mne osobne veľakrát pomohlo dostať sa z chmúrnych myšlienok. Rozpustná tableta navyše celkom dobre chutí. Hoď ju do pohára, nechaj ju pomaly sa rozpúšťať a sleduj, ako sa na hladine vody tvoria malé bublinky. Presne podľa predchádzajúceho bodu. :) 


Milá moja/milý môj, prajem ti pokojné prežívanie dnešných dní. Veľmi veľmi ti želám, aby si v nich dokázal nájsť bohatstvo a radosť. Sme v tom spolu. <3




1 komentár:

  1. Krásny článok :) ďakujem za povzbudivé slová. A som rada, že si späť na blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť