štvrtok 9. novembra 2017

Tipy na darčeky pre knihomoľov (vianočný špeciál)

1. Pre milovníkov listovej korešpondencie
Či už je daný človek len obdivovateľom tohto starosvetského spôsobu vymieňania si myšlienok a vyznaní alebo ho aj aktívne praktizuje, 3 nižšie zmienené knihy ho zaiste zaujmú. Kto ma pozná, vie, že do tejto kategórie patrím celým srdcom a kníh v podobe listovej korešpondencie vlastním hneď niekoľko. Tu je pár z nich:
a) Dežo Ursiny - Jabloň v zime - Listy Eve Rosenbaumovej (Artforum, 2016)
My, verní obdivovatelia Deža, jeho života, hudby a myšlienok, sme zaplesali, keď vyšla informácia, že po úspešnej a skvelej (z vlastnej skúsenosti) knihe Moja milá pani (Listy Zdenke Krejčovej)  a Ahoj tato - milý Kubo vyjdú ďalšie Dežove listy. Tentokrát venované Eve, no taktiež do tretice z vydavateľstva Artforum. Listy plné lásky, dokumentujúce intímny vzťah, no v neposlednom rade aj obraz doby, zasiahnutej neslobodou nastupujúceho socializmu. Naozaj skvelé čítanie pre každého, kto hľadá niečo viac, niečo medzi riadkami, medzi bytím a nebytím. 

b) Július Satinský - Listy Oľge (Slovart, 2013)
Od jedného výnimočného človeka k druhému, tak by sme mohli charakterizovať prechod k ďalšej z mojich obľúbených kníh. Je ňou korešpondencia mladučkého dvadsiatnika Jula Satinského s krásnou tanečnicou Oľgou Lajdovou. Kniha je výnimočná už len tým, že obsahuje samotného Jula a jeho humor, no vďaka Lucii Satinskej, dcére Jula, môžeme byť svedkom akéhosi estetického skvostu. Od obálky až po prílohy je podrobným dokumentom o Julovom živote a divadelnej spoločnosti, v ktorej sa v daný čas pohyboval. Kniha obsahuje autentické pohľadnice, známky, zápisky a náčrtky či obrázky, ktoré Oľge do listov kreslil. Ja som nadšená! A verte mi, boli by ste aj vy.



c) Franz Kafka - Dopisy Felici (Občianske združenie Polska v Poprade, 2000)
Franza Kafku vám určite predstavovať nemusím. V tejto knihe však spoznáte jeho tajomnosť, citlivosť či váhavosť a nazriete naozaj hlboko do jeho osobnosti. Zrazu sa vám otvára jeho svet a vy len žasnete nad emotívnosťou a jeho obdivuhodným nazeraním na okolitý svet. Okrem tejto knihy odporúčam aj Franzove Dopisy Mileně, aj vďaka pekným minimalistkým prebalom sú, podľa môjho názoru,  hodnotnou zberateľskou edíciou.

2. Pre milovníkov Malého princa

Ak predpokladáme, že správny milovník tejto útlej knižôčky od Antoine de Saint-Exupéryho už minimálne jednu vlastní (ak nie, skvelým tipom je aj zadovážiť mu ju v rôznych vydaniach a jazykoch), vďačným darom môžu byť aj knihy o Malom princovi či živote samotného autora. Z tejto kategórie rozhodne dávam do pozornosti:
a) Simone de Saint-Exupéry - Spomienky na Malého princa (Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letá, 2003)
Kniha spod pera jedného zo štyroch Antoinových súrodencov, sestry Simone. Tá knihu spracovala ako pútavé rozprávanie o detstve a živote tohto autora, v tieni ktorého sa neraz snažila taktiež uspieť ako spisovateľka. Okrem množstva autentických fotografií je nespochybniteľnou výhodou aj cena knihy, pohybuje sa len okolo 3 eur. :)


b) Mathias Jung - Malý princ v nás (Portál, 2013)
Nemecký psychoterapeut Mathias Jung v knihe rozoberá jednotlivé kapitoly Malého princa, pričom dáva priestor vlastnému výkladu myšlienok a citácií z knihy. Uvažuje o dobe jej vzniku, venuje sa aj tematike úzkosti a strachu, bez ktorých, podľa jeho názoru, človek nie je schopný sebarozvoja. Práve svojou inakosťou a odlišným pohľadom na Malého princa si kniha získala aj moje srdce.
c) The Little Prince coloring book (Harcourt Brace and Company, 2015)
V súčasnej dobe populárne antistresové omaľovánky pozná už každý. Ale pomenej ľudí vie, že existuje jedna, špeciálne venovaná Malému princovi. No existuje ideálnejší vianočný darček?

3. Pre milovníkov Hercula Poirota

Charizmatický belgický detektív s charakteristickým "mon ami"  a nezmýliteľnými fúzikmi je obľúbencom mnohých z nás. Tiež som podľahla jeho šarmu a okrem toho, že David Suchet, ktorý túto fiktívnu postavu z pera Agathy Christie predstavuje, je skvelým hercom, vďaka svojim zdĺhavým logickým myšlienkovým pochodom vie potrápiť moju myseľ. A presne to na ňom zbožňujem! Ak aj ty poznáš niekoho, kto to má podobne, toto sú 2 ideálne darčeky.
a) Hercule Poirot - Záhady a rébusy (Ikar, 2017)
Záhady, hlavolamy a nevyriešené prípady s rozličnou formou obtiažnosti, všetky inšpirované slávnym detektívom. Môžem vám dosvedčiť, že pri niektorých z nich sa naozaj potrápite, no táto kniha, aj vďaka príjemnému grafickému spracovaniu, stojí zato!


b) Agatha Christie - Hercule Poirot: Povídky (Knižní klub, 2016)

Súborné dielo obsahujúce všetky poviedky s Herculom Poirotom, ktorý minulý rok oslávil presne 100-ročnicu, odkedy sa prvýkrát ako postava objavil v dielach tejto anglickej spisovateľky detektívnych románov. Luxusne pôsobiaca (a naozaj hrubá, má až 896 strán) kniha v elegantnej škatuli obsahuje viac než päťdesiat poviedok a je nepochybne skvelým darom pre milovníkov Hercula Poirota. Malou nevýhodou môže byť len cena, ktorá sa pohybuje okolo 40 EUR. 



























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára